Vähemmän on enemmän

21.03.2024

Tämän päivän maailma eroaa paljon menneestä. Me ihmiset olemme tottuneet, ainakin osittain yltäkylläisyyteen sekä siihen, että kaikki on aina saatavilla helposti ja nopeasti. Tämä tottumus heittää kuperkeikkaa meidän ihmisten hyvinvoinnissa. Onko tälle kaikelle yltäkylläisyydelle tarvetta? Uskallan väittää, että ei ole. Uskallan jopa väittää, että tämä kaiken saatavuus yltäkylläisyyteen saakka tekee hallaa meille itsellemme, maapallolle ja puhumattakaan meidän hyvinvoinnista, mikä käsittelee meidän terveyttä. Tottahan se on, saatavuus lisää kulutusta. Pärjäisitkö sinä vähemmällä?

Otetaan tarkasteluun meidän psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia käsittelevät puolet yltäkylläisyyden maailmassa. Me olemme jossain määrin tottuneet siis siihen, että saamme kaiken nopeasti. Tämän seuraksena tietynlainen yrittäminen ja pitkäjänteisyys jossain määrin katoaa. Emme välttämättä jaksa odottaa ja tehdä asioita saavutusten eteen, ainakaan kaikkien asioiden. Se on harmi. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tulokset valitettavasti tapahtuvat hitaasti. Tämä kannattaa muistaa silloin, kun lähdet tekemään töitä oman hyvinvointisi eteen. Anna itsellesi aikaa ja armoa. Anna itsellesi myös mahdollisuus epäonnistua ja tehdä virheitä. Sanonta, että kantapään kautta oppii, pitää mielestäni jossain määrin paikkaansa. Kerran tehty virhe opettaa meitä toimimaan ensi kerralla toisella tavalla, toivottavasti.

Laadukkaasti ja ajatuksella

Terveyden edistämisessä kannattaa panostaa laadukkaaseen tekemiseen. Tehdä ajatuksella ja välillä rauhoittuen. Ei ole tarvetta täyttää kalenteria liikuntasuoritteilla levon kustannuksella tai pitää itseään kitudieetillä kevyemmän kehon toivossa. Molemmat laukaisevat todennäköisesti sinussa ylimääräisiä stressireaktioita sekä saatat ajautua säästöliekille, minkä seurauksena keho rupeaa varastoimaan rasvaa. Kannattaa panostaa juuri sinulle sopivaan liikuntaan, sopivassa määrin ja oikein sekä nauttia ruoasta hyvällä mielin.

Meidän psyyke on puolestaan aika mielenkiintoinen koppa, kun sitä lähdetään tutkimaan tarkemmin. Mihin sinä olet opettanut oman mielesi? Miten se sinulla toimii? Rullaako ajatus hyvin? Me opetamme alituisesti meidän psyykettä kaikella mitä havainnoimme ja koemme. Olet epätietoisuudessa saattanut opettaa mielellesi huonoja tapoja ja ajatusmalleja. Ajatuksesi ei ole ehkä sitä mitä toivoisit niiden olevan. Kannattaa muistaa, että me voimme opettaa myös meidän mieltämme toimimaan toisella, ehkä paremmalla tavalla. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa mielesi ohjaa sinua oikeisiin, sinulle sopiviin valintoihin. Pelaa yhdessä fyysisten ominaisuuksiesi kanssa tekemällä sinusta paremman version itsestäsi. Kokonaisuuden olo psyykkeen ja fysiikan sopusoinnusta on mieltä mullistava.

Tuhannet, tuhannet ajatukset päivässä saa sinut toimimaan. Kuinka sinä toimit tänään?

Olet oman elämäsi päätähti. Pidäthän itsestäsi huolta <3

/Mari