Lempeyttä ja kuria
Itsepuhelu
Oletko tietoinen millä tavalla puhut itsellesi? Millainen sinun sisäinen ääni on eri tilanteissa? Sillä on suuri merkitys meidän itsemme, tunteiden ja toiminnan ohjaamisessa elämän myrskyissä ja myös kaiken tyyneyden keskellä kaiken sujuessa ilman suurempia ponnisteluja. Me tarvitsemme molempia, kuria ja lempeyttä myös muutosten tiellä. Usein vielä saman aikaisesti. Lempeys ja kuri eivät missään nimessä kumoa toisiaan, vaan tukevat ja toimivat toistensa puskureina. Lempeys saa meidät mm. voimaan levollisemmin ja kurilla vaikutetaan meidän itsehillintään. Näiden avulla, kun ne kulkevat käsi kädessä, on mahdollisuus saavuttaa pieniä, mutta myös suuria tuloksia elämässä monilla eri osa-alueilla.
Ajatuksemme suunta
Lempeää ajattelutapaa tarvitsemme erityisesti silloin, kun puhutaan negatiiviseen sävyyn itsellemme, moititaan ja syyllistetään itseämme. Sellaisesta ajattelusta ei valitettavasti hyödy kukaan. Moittimisen ja syyllistämisen ajatusmalleja löytyy usein niistä kohdista, mitkä kaipaavat meidän elämässä muutosta. Hyvinvointia ajatellen syömistottumukset, liikunnan vähäisyys, saamattomuus ja henkinen hyvinvointi. Seuraavan kerran kun huomaat moittivasti itseäsi, lähde kokeilemaan muuttamaan ajattelutapaa. Mieti tilannetta, mitä tapahtui ja miksi niin tapahtui? Voisinko ensi kerralla ajatella toisella tapaa ja siten toimia toisin? Ole armollinen itsellesi.
Negatiivinen ajattelutapa itseä kohtaan aiheuttaa turhaa tiedostamatonta stressiä, mikä pahentaa tilannetta entisestään. Muutoksen avaimet ovat pieniä, meidän jokapäiväisessä elämässä olevia ajatuksia ja toimintamalleja, mihin sinä pystyt vaikuttamaan. Lempeyden tarve on eri elämänvaiheissa erilaisessa roolissa. Jossain elämänvaiheessa sitä tarvitaan enemmän. Kannattaa kuitenkin olla hereillä, sillä liiallinen lempeys (jos nyt näin voi kuvailla) voi kääntyä itseä vastaan. Ajattelumaailma voi alkaa lempeyden kautta, mutta toiminta vaatii kurinalaisuutta, jottei pudota syvään päätyyn. Sieltä on pitkä matka kammeta itsensä ylös. Lempeyttä ajatteluun, erityisesti itsepuheluun. Ei turhaan sanota, että kohtele ja puhu itsellesi kuin parhaalle ystävälle. Sitähän me ollaan. Itsemme parhaita ystäviä. Oman elämme tärkeimmässä roolissa.
Kurinalaisuus
Kuri. Tuleeko sinulle mieleen, että silloin tehdään veren maku suussa ja eletään jotenkin suppeampaa elämää? Toivottavasti ei. Kuri tuntuu omalla tavalla aika hyvältä. Tiedätkö tunteen mistä puhun? Osaa hillitä itseään ja omia mielitekoja. Ja kyllä mieliteoille voi myös välillä antaa periksi, sillä se ei prosessia, meidän elämänkulkua kaada suuntaan tai toiseen. Mutta annahan aina niille periksi, niin on jossain elämänhallinnan aluella alaslasku taattua jo nopeaa. Sieltä on pitkä matka pinnalle. Ilman kuria, on vaikea saavuttaa tuloksia tai päästä tavoitteeseen.
Kuri on itsehillintää, tietoisuutta tietää omat rajansa, halua saada itsensä kukoistamaan ja luoda paras versio itsestä. Kukapa ei sitä haluaisi? Sinäkö? En usko. Kaikki me haluamme olla parhaita versioita itsestämme. Kuten tiedämme, jokainen meistä on yksilö ja jokaisella on omat tarpeet. Niin myös kurinalaisuudessa. Toiset nauttivat kovasti, kun viettävät hyvinkin kurinalaista elämää. Toisilla toimii hieman lempeämpi ote paremmin. Mikäli et ole pitkään aikaan vaatinut itseltäsi mitään, voi kuri tuntua hyvinkin vieraalta. Silloin ei todellakaan kannata vaatia muutosta yhtäaikaa monessa eri elämän osa-alueella. Muutoksia kannattaa lähteä tekemään pienissä määrin ja sopivassa suhteessa. Tulet huomaamaan, että pienet ja isommatkin vaatimukset oman elämän kohentamiseksi on todellakin paikallaan ja niiden saavuttaminen saa sinut motivoitumaan entistä enemmän.
Se on ihana tunne, kun mieli ja keho pelaa yhteen. Energinen, yhtenäinen ja voimaantunut. Tunnetko sen?
/Mari